szombat, május 15, 2010

Kubica nyerte a 3. edzést, Alonso összetörte a Ferrarit

Számos kisebb-nagyobb rontás jellemezte a Monacói Nagydíj harmadik, egyben utolsó szabadedzését, amelyen végül Robert Kubica bizonyult a leggyorsabbnak a Renault-val. Fernando Alonso összetörte Ferrariját, és egyelőre nem tudni, a szerelők mennyire tudják helyrehozni az autót az időmérőig.

Monacóban napos, száraz idő fogadta a mezőnyt szombaton délelőtt, a levegő hőmérséklete 21 Celsius-fok körül alakult, az aszfalton ennél néhány fokkal mértek melegebbet.

Elsőként a Renault pilótapárosa, Vitalij Petrov vezetésével, hajtott ki a pályára, de szép sorban a többiek is, egy-két kivételtől eltekintve, csatlakoztak hozzájuk, majd ahogyan az lenni szokott, mindannyian tértek is vissza szerelőikhez autóik átvizsgálásának céljából.

Az első mért kör megtételére jó 10 percet kellett várni, Jaime Alguersuari, Toro Rossóján a keményebb keverékű abroncsokkal 1:19.939-es időt repesztett, az eredmény azonban még messze elmaradt Fernando Alonso csütörtöki legjobbjától. Csakúgy, mint Michael Schumacher első gyorskörének ideje is, a német ugyan jócskán megjavította Alguersuari eredményét, várható volt, hogy 1:18.743-nál jobbak is születnek majd szombaton délelőtt.

Közel 20 perccel az utolsó szabadedzés megkezdését követően Alonso vette át a vezetést a Ferrarival, aki 1:16:266-os idővel ugrott az élre. A Monacóban eddig remek formában lévő spanyol azonban röviddel ezután a 3-as kanyarban (Massenet) elvesztette uralmát F10-ese felett és a védőkorlátnak csapta autóját, amelynek jobb oldala nagyon csúnyán összetört. Kérdéses, hogy mennyire tudják helyrehozni a szerelők a sérüléseket az időmérő edzésig.

Mindeközben Robert Kubica ugrott az élre a Renault-val, aki már az első edzésnapon is jól teljesített, és folyamatosan ott autózott az élbolyban, ám nem sokáig örülhetett az első helynek, hiszen Lewis Hamilton vette át a vezetést. Percekkel később azonban ismét Kubica állt az élre, akitől ezúttal Sebastian Vettel próbálta elvenni az első helyet, eredménytelenül. Nem úgy a Red Bull Racing másik pilótája, Mark Webber, aki bő negyed órával a leintés előtt 1:15.210-es idővel vette át a vezetéstés akinek autóján ekkor már a lágyabb keverékű gumik teljesítettek szolgálatot.

Az utolsó percekben népesült be újra a monacói utcai pálya, és sorra változtak a helyezések nemcsak a top tízben, de a középmezőnyben is, egyedül Webber őrizte vezető helyét, mígnem kevesebb, mint két perccel a leintés előtt, bár a Red Bull Racing ausztrálja is javítani tudott, Kubica vette át ismét a vezetést. A remek formában lévő lengyel ráadásul úgy került Webber elé, hogy az utolsó szektorban két autót is előznie kellett a szűk monacói pályán. Az utolsó edzést már leintették, ám akik gyorskörön voltak, befejezhették a köröket, így esett meg az, hogy Kubica és Webber közé Felipe Massa furakodott be a Ferrarival, aki négy századmásodpercre közelítette meg renault-s kollégáját. A trió, amelynek tagjai mindannyian 1:14-es időt értek el, szerencsések voltak az aszfaltcsíkon lévő forgalom tekintetében is, hiszen többen, köztük Schumacher is, kényszerült elvenni a lábát a gázpedálról az utolsó percekben a lassabb autók miatt.

Az első három helyet megszerző pilóta mögött végül Hamilton, Vettel, a két Mercedes, Schumacher és Rosberg sorrendben, illetve Sebastian Buemi (Toro Rosso), Adrian Sutil (Force India) és Jenson Button (McLaren) időeredményei kerültek még be a top tízbe.

Ahogyan arról a felvezetésben is szó esett, számos incidenst lehetett látni az utolsó, már csak egyórás szabadedzés során, amelyen nyilvánvalóan Alonso ütközése bizonyult a legnagyobb szenzációnak. Az Autosport szerint a spanyol azt nyilatkozta, hogy nem műszaki, hanem vezetői hiba miatt törte össze a Ferrarit. A maranellóiak másik pilótáját, Massát ugyanakkor egy hajszál választotta el attól, hogy Alonsóhoz hasonlóan járjon, ő azonban szerencsésebbnek bizonyult a Loewsnél és az Uszoda kijáratánál.

0 megjegyzés:

Flores e Flowers

Egy régi közhely szerint mindig elpusztítjuk, amit szeretünk – nos, akárhogy nézzük, ez fordítva is igaz.

Sobre a Emporium

Fotóm
gabi
17. sárospatak. könyvek. zene. filmek. mozi. sorozatok. nevetés. élet. szivárvány. napsütés. forma1. foci. spanyolország. newyork. barátok. füst. tánc. német. irodalom. twilight. írás. újságírás. média.
Teljes profil megtekintése

  © Blogger Template by Emporium Digital 2008

Back to TOP